Як можна заразитися гепатитом А: основні шляхи передачі інфекції

Гепатит А – це гостре інфекційне захворювання, викликане вірусом гепатиту А. Основним шляхом передачі інфекції є фекально-оральний шлях, тобто пероральний прийом води чи продуктів, забруднених фекаліями інфікованої людини. У цьому випадку гепатит А є типовою «брудною рукою» хворобою, яка може швидко поширюватися в умовах низької гігієни та поганих санітарних умов.

Зараження гепатитом А може виникнути через контакт з інфікованими предметами, такими як посуд, прилади, іграшки або одяг, забруднений фекаліями. Вірус може зберігати свою активність на поверхнях протягом кількох тижнів, особливо за низької температури.

Також можливо зараження гепатитом А через непрокип'ячену воду чи їжу, забруднені вірусом. Це особливо актуально у країнах з низьким рівнем санітарії та гігієни, де вода з несприятливих джерел та неправильно приготовлені продукти можуть стати джерелом інфекції.

Як можна заразити гепатитом А
Шляхи зараженняОпис
Фекально-оральний шляхЗараження можливе при вживанні їжі або води, що забруднена фекальними речовинами, а також при контакті з інфікованими предметами.
Контактний шляхЗараження може статися при безпосередньому контакті з інфікованою шкірою чи слизовими оболонками.
Сексуальний шляхСтатевий контакт із інфікованим партнером може призвести до передачі вірусу.
Внутрішньоутробний шляхВірус може передаватися від інфікованої матері до дитини під час вагітності або під час пологів.

Зараження гепатитом А Основний шлях зараження хворобою Боткіна – фекально-оральний. Простіше кажучи, сам вірус HAV виділяється з каловими масами зараженої людини. Звідти через брудні руки може потрапляти на продукти харчування, у воду, різні побутові предмети тощо. д.4 лист. 2020 р.

Як передається гепатит від людини?

Передача інфекції Основним механізмом передачі вірусу гепатиту А є фекально-оральний, при якому зараження вірусом відбувається внаслідок вживання неінфікованою особою продуктів харчування або води, забрудненої фекаліями зараженого. людини.

Чи можна заразитися гепатитом через слину?

Гепатит А передається головним чином фекально-оральним шляхом. Тобто при споживанні здоровою людиною харчових продуктів чи води, забруднених вірусом гепатиту А. Вірус може також передаватися при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною, наприклад, через слину.

Коли можна заразитись гепатитом А?

Передається гепатит А з брудною водою, зараженими продуктами харчування та за допомогою брудних рук після контакту з хворою людиною. Джерело інфекції – хвора людина, яка виділяє вірус у навколишнє середовище з каловими масами. Він заразний протягом 5 днів до появи жовтяниці та 5 днів після.