Що робити, якщо губа опухла: причини та поради

Набрякла губа – проблема, з якою стикається безліч людей. Причини набрякання губ можуть бути різними: від травми або укусу комахи до алергічної реакції або інфекції. Незалежно від причини опухання, важливо знати, як допомогти собі та полегшити неприємні відчуття.

Якщо ваша губа набрякла, перше, що необхідно зробити, це проаналізувати можливі причини. Якщо ви були схильні до травми або укусу комахи, можливо, вам потрібно просто обробити рану і застосувати лід до опухлого місця. Однак, якщо висновків про причину набрякання зробити не можна або є ознаки алергічної реакції або інфекції, варто звернутися до лікаря.

Лікар зможе провести діагностику та призначити необхідне лікування. У разі алергічної реакції можливо буде потрібне застосування препаратів-антигістамінних засобів або глюкокортикостероїдів для зняття набряку та відновлення нормального стану губ. При інфекції перевага може бути віддана антибіотикам або антивірусним препаратам.

У будь-якому випадку, при опухлій губі не варто відкладати похід до лікаря, оскільки неконтрольоване самолікування може призвести до погіршення проблеми та ускладнень. Дбайте про своє здоров'я та звертайтеся за допомогою до спеціалістів у своєчасному порядку.

Що якщо набрякла губа
СимптомиМожливі причиниДіагностикаЛікування
Набряк губиАлергія на харчові продуктиАлергічні тестиПрийняти антигістамінний засіб
Біль у губіТравмаВізуальний оглядЗастосувати холод на місце травми
Почервоніння губиГерпесЗагальний аналіз кровіНанести противірусний крем

Чому раптово набрякає губа?

Набряк губ розвивається травмах, опіках, косметологічних маніпуляціях, алергічних реакціях, місцевих інфекціях, пухлинах, стоматологічних патологіях та деяких інших станах. Зумовлений накопиченням рідини в пухкій волокнистій сполучній тканині.

Як довго минає опухла губа?

Поступово набряклість спадає, і губи набувають природної припухлості. Також набряклість – природна реакція м'яких тканин на їх ушкодження голкою. Такі набряки – очікуваний результат. Вони проходять самостійно протягом 2-3 днів.

Як прибрати пухлину на губі?

Як швидше зняти набряк після збільшення губ

  1. прикладати холод до місця набряку в перші 1-2 дні після процедури;
  2. мінімізувати механічні дії – не розминати філер пальцями, уникати пристрасних поцілунків, акуратно чистити зуби;
  3. наносити регенераторні креми та мазі, які порекомендує косметолог;

Що робити, якщо дуже сильно опухла губа?

Якщо раптово розпухла губа, повіка чи язик, це може говорити про небезпечний стан — набряк Квінке. Потрібно якнайшвидше викликати лікаря, А в очікуванні допомоги – вжити заходів, щоб набряк не поширився на органи дихання.