Яку націнку робити на їжу?

Прийнятною вважається націнка: фуд-маркет – 200-250%, кафе/кав'ярня – 350-400%, ресторан – 300%.Jun 25, 2019

Нормальною націнкою на біжутерію можна рахувати рівень 200-300%, хоча деякі підприємці доводять її до 1000%. Біжутерія – продукт імпульсивного попиту і добре продається у місцях скупчення людей, наприклад, у торгових центрах.

Для кожного страви націнка розраховується індивідуально та з урахуванням його рецептури. Насамперед роблять розрахунок вартості сировини на 100 однакових страв, а потім на 1 страва. Щоб визначити націнку використовують таку формулу: (ціна продажу – собівартість)/собівартість * 100%.

Націнку у грошовому еквіваленті вважають за такою формулою: Ціна продажу – Вартість закупівлі. Націнку у відсотках вважають так: (Ціна продажу – Вартість закупівлі) / Вартість закупівлі * 100.