Скільки кг втрачає м'ясо під час смаження?

Найбільше втрат у риби, м'яса і овочів. Риба втрачає сумарно до 50% ваги (голову, плавці та нутрощі), м'ясо – до 34% ваги (залежно від виду сировини), овочі – до 35% ваги в середньому (зрізається бадилля, шкірка, очі, коріння і т. п.).

Зміна ваги м'яса при тепловій обробці

Вид продуктуВідсоток зменшення ваги
Серце яловиче40-45%
Мови35%
Уварювання
М'ясодо 40%

При прогріванні м'язові волокна скорочуються і виділяють більшу частину води, що міститься в них. В результаті м'ясо значно зменшується у вазі. Зменшення м'яса залежить від виду м'яса та способу його приготування, а також від виду кулінарної обробки м'яса.

Яловичина при варінні втрачає одну третину своєї ваги.