Зміст:
Вітамін D – це одна з найважливіших поживних речовин, необхідних для здоров'я людини. Цей вітамін є незамінним підтримки нормального функціонування організму, оскільки він грає значної ролі в абсорбції кальцію і фосфору.
Основним джерелом вітаміну D є сонячне світло. Вітамін D утворюється у шкірі людини під впливом ультрафіолетових променів. Крім того, вітамін D можна одержати з харчових джерел. В основному, це тваринні продукти, такі як риба (лосось, тріска, оселедець), морепродукти, червоне м'ясо та яєчний жовток.
Вміст вітаміну D в організмі можна перевірити за допомогою аналізу крові. Нормальний рівень вітаміну D знаходиться у діапазоні від 30 до 100 нг/мл. Низький рівень вітаміну може призвести до різних захворювань, таких як остеопороз, депресія, аутоімунні захворювання та інші.
Продукт | Вміст вітаміну D |
---|---|
Риб'ячий жир | Додатково можна приймати у капсулах |
Олія печінки тріски | Одне з найбагатших джерел |
Сардини в олії | Задовольняє значну потребу |
Олія лосося | Хороше джерело вітаміну D |
Тунець у олії | Містить вітамін D у пристойній кількості |
«Сонячний» вітамін є в авокадо (200 МО/100 г), приготованому шпинаті, петрушці, а також у деяких травах: люцерні, кульбабі, кропиві та хвощі. Крім того, він присутній у групі харчових продуктів, збагачених цим нутрієнтом: крупах, соках, соєвому, мигдальному, кокосовому або рисовому молоці.29 жовт. 2020 р.
Де найбільше вітаміну D?
Велика кількість вітаміну D міститься в основному в тваринній їжі: жирних сортах риби (лосось, сом, скумбрія, сардини, тунець), рибній ікрі, яєчному жовтку та молочних продуктах. Також невелика його кількість виявляється у червоній ікрі, устрицях, лісових грибах та насінні.
Що потрібно їсти при нестачі вітаміну Д?
Вживання продуктів, багатих вітаміном D. До такої категорії продуктів відносять: палтус; вугор; риб'ячий жир; печериці; скумбрія; сир Рікотта; лосось; яловича печінка; оселедець; форель; яйця; тунець; печінка тріски; сире молоко; креветки; сардини; ікра (червона та чорна).
Які овочі містять вітамін D?
В натуральному вигляді вітамін Д практично не міститься в овочах та фруктах. Невелика кількість вітаміну містить тільки картопля. У невеликій кількості вітамін D міститься в зелені петрушки, рослинних оліях, насінні, горіхах, а також деяких травах: люцерні, кульбабі, кропиві та хвощі.
Як поповнити організм вітаміном Д?
У яких продуктах міститься вітамін D?
- риб'ячий жир
- гриби
- оселедець
- дикий лосось
- молоко та молочні продукти