Визначення доброякісності яєць

За зберігання менш ніж 10 діб і глибини пуги 2 мм, яйце вважається хорошої якості, 3 мм – помірної, 4 мм – поганої. Забруднена шкаралупа. Цей показник має незмінний стандарт. Ідеально – 0%, понад 1% – помірна якість, понад 2% – яйце низької якості.12 лист. 2018 р.

Як визначити якість яєць?

Опустити у воду. Якщо у ємкості яйце лягло на дно в горизонтальному положенні – воно свіже. Якщо воно займе вертикальне положення – воно далеко не першої свіжості; якщо спливе на поверхню – вам слід йти в магазин за новою партією яєць.

Яким методом можна визначити вік яєць?

Просвітити яйце ультрафіолетовими променями. Свіжі яйця – яскраво-червоні, а чим більший вік, тим сильніше червоний колір тьмяніє і стає блідо-ліловим. Якщо ультрафіолету немає, то дивимося як є. На просвіт в несвіжому яйці можна побачити темні плями, а якщо яйце тухле, то воно не проглядається взагалі.

Що означають цифри на яйцях?

На маркуванні яєць для реалізації в Україні зазначають: для дієтичних яєць – групу, категорію та дату знесення (число і місяць), для столових та охолоджених яєць — групу і категорію; Висота цифр, що позначають групу та категорію, повинна бути не більше ніж 5 мм, а дату знесення і назву господарства – не менше ніж 3 мм.

Стандартизація і контроль якості яєць