Як розпізнати оригінальну оливкову олію: перевірені поради

Оливкова олія є невід'ємною частиною середземноморської кухні та користується великою популярністю у всьому світі. Але, на жаль, зі зростанням популярності це масло почало піддаватися підробці. Підроблена оливкова олія не тільки є обманом для споживачів, але й може завдати шкоди здоров'ю через вміст низькоякісних інгредієнтів. Тому важливо знати, як відрізнити справжнє оливкове масло від підробки.

Однією з ключових ознак якісної оливкової олії є її походження. Найкраще оливкова олія виробляється в регіонах середземноморського поясу, таких як Італія, Греція та Іспанія. Ці країни мають довгу історію виробництва оливкової олії та суворі правила якості.

Крім походження слід звернути увагу на упаковку оливкової олії. Справжнє оливкове масло зазвичай продається в темних скляних пляшках або залізних банках, які захищають його від світла та ультрафіолетових променів. Світло та тепло можуть призвести до окислення та погіршення якості олії. Підроблене оливкове масло, навпаки, часто упаковане в прозорі пластикові пляшки або має непрофесійний вид упаковки.

Іншою надійною ознакою якісної оливкової олії є її ціна. Хороша оливкова олія зазвичай коштує дорожче, ніж підробка. Це пов'язано з високими витратами на виробництво та суворими вимогами до якості. Якщо ціна на оливкову олію здається занадто низькою, це може бути ознакою підробки.

Як відрізнити хорошу оливкову олію від підробки
ОзнакаОпис
КолірХороша оливкова олія зазвичай має зеленувато-жовтий колір, в той час як підробка може бути надто блідою або мати неправильний відтінок.
АроматЯкісна оливкова олія має насичений, фруктовий аромат, в той час як підробка може мати неприємний запах або відсутній аромат повністю
СмакХороша оливкова олія має гармонійний, злегка гостро-гіркуватий смак, у той час як підробка може мати домішку рослинних олій або смак синтетичних добавок.
ПоходженняЗверніть увагу на країну виробництва оливкової олії. Оливкова олія, вироблена в Італії, Іспанії чи Греції, зазвичай вважається якіснішою.
МаркуванняПеревіряйте наявність маркування оливкової олії. Якісна оливкова олія повинна бути сертифікована і мати зазначену інформацію про сорт, походження та метод виробництва
УпаковкаХороша оливкова олія зазвичай продається в темних скляних пляшках або металевих балонах, які захищають від світла та окиснення.

Найкращий спосіб відрізнити хорошу олію від підробки – це дегустація. Спробуйте його на смак, якщо олія хороша, то ви повинні відчути трав'янистий, навіть димчастий аромат, перцеві, свіжі, фруктові ноти. Хороша олія іноді навіть змусить вас закашлятися.28 черв. 2023 р.

Як визначити натуральну оливкову олію чи ні?

Том Мюллер радить поставити пляшку з олією в холодильник. Якщо через кілька годин олія помутніла, загуснула або повністю затверділа, це справжнє extra virgin. Підробка або просто помутнішає, або взагалі не зміниться. Інший спосіб – підпалити гніт, просочений олією.

Яка оливкова олія підробка?

Багато людей не знають, як відрізнити оливкову олію, рафіновану від нерафінованої, але саме відтінок вмісту ємності дозволить розібратися в цьому питанні. Найкращою вважається нерафінована продукція холодного віджиму Extra virgine, яка має ніжний жовто-зелений колір.

Як визначити якісну оливкову олію?

Визначити якість оливкової олії в домашніх умовах можна так: поставте його на п'ятнадцять хвилин у холодильник. Якщо з'явилися осад і пластівці, а сама олія загуснула — значить, це якісна оливкова олія.

Як вибрати оливкову олію в Україні?

Якісна оливкова олія має бути світло-зеленого або золотистого кольору.. Оливкова олія темнішого кольору свідчить про погану якість продукту. Якісна олія має запах свіжості. Простий спосіб перевірки виробника на чесність – покласти трохи олії в морозильник.