Як сприймається нами смак їжі?

Окремі смакові рецептори реагують на один із чотирьох смаків — кисле, солодке, гірке чи солоне. Є підстава вважати, що існують рецептори для сприйняття п'ятого смаку – Розумами. Це смак м'ясний їжі, Сприйняття якого здійснюється рецепцією глутамату.13 черв. 2017 р.

У людини відчуття смаку розвивається за безпосередньою участю гілок лицьового та язикоглоткового нервів, які забезпечують смакову чутливість на передніх 2/3 та задній 1/3 мови відповідноПохожі

Як відомо, ми розрізняємо смак їжі завдяки смаковим брунькам, або цибулинам, розташованим у ротовій порожнині, в основному мовою. Ці бочкоподібні структури містять три типи клітин: власне смакові рецептори (хеморецептори), клітини, що у передачі нервового імпульсу, і навіть опорні.

Кожна смакова клітина має смакову волосину. Коли він стикається з молекулою їжі, клітина посилає мозку імпульс: виявлено смак! Імпульс проходить через черепний нерв, який сполучає смакові рецептори з мозком. Кожен смаковий рецептор містить 30-50 смакових клітин