Зміст:
Закваска – це незамінний інгредієнт у процесі приготування багатьох молочних продуктів, таких як йогурт, кефір, сир і сир. Від вибору молока для закваски залежить як смак і текстура кінцевого продукту, а й його поживні властивості. Тому дуже важливо знати, яке молоко краще використовуватиме створення закваски.
Перше, на що потрібно звернути увагу при виборі молока для закваски – це його якість. Чистота та свіжість молока відіграють ключову роль у процесі ферментації. Наявність добавок, консервантів або інших хімічних речовин у молоці може уповільнити або навіть повністю зупинити бродіння.
Другий важливий чинник – це процес пастеризації. Пастеризація – це термічна обробка молока знищення шкідливих мікроорганізмів. Але за високих температур можуть бути знищені і корисні бактерії, необхідні для закваски. Тому краще вибирати молоко, пастеризоване за низької температури або не пастеризоване взагалі.
Вид молока | Відсоток жирності | Скисання |
---|---|---|
Коров'я | 2.5% | гарне |
Козяче | 3.2% | відмінне |
Овече | 4.2% | відмінне |
Камелеоньє | 3.5% | погане |
Молоко, перед додаванням до нього якісної закваски, має бути стерильним. Т. е. у цьому молоці не повинно бути будь-яких бактерій.
Яке молоко краще для домашнього йогурту?
Для приготування йогурту вам знадобиться молоко, йогуртна закваска та чистий посуд, у якому кисломолочний напій дозріватиме. Рекомендується брати кип'ячене або пастеризоване молоко жирністю не менше 2,5%, а краще 3,2-4%.
Яка марка молока найкраща?
Найкращими марками пастеризованого молока Розмаїтість визнало: Globus, «Асеніївська ферма», «Брати Чебурашкіни», «Вологодське», «Гармонія дня», «Щиро ваш», «Короваєво», «Літній луг», «Улюблене» молоко», «Молоко Оренбуржжя», «Му-у», «Правильне молоко», «Різний палісад», «Сарафанове».
Яке молоко краще для домашнього сиру?
Також для приготування сиру підійде один раз пастеризоване молоко, з моменту розливу якого не пройшло більше 3-4 днів. Щодо жирності молока, краще зупинити свій вибір на молоці високої жирності – 4% або 6%, але підійде також і молоко з відсотком жирності 3,2%.
Чи потрібно кип'ятити молоко для закваски?
Свіже та пастеризоване молоко необхідно прокип'ятити. Ультрапастеризоване молоко в асептичній упаковці можна просто нагріти до необхідної температури (кип'ятити необов'язково).